top of page

Dit is waarom minimalistische ontwerpen vaak zo goed werken

Je hebt hem vast wel gezien: de super populaire Koreaanse serie Squid Game. In die serie is het je waarschijnlijk ook niet ontgaan dat er gebruik wordt gemaakt van oa. 3 simpele basisvormen: het rondje, de driehoek en het vierkant. Deze 3 vormen moeten de basis vormen voor de vorm van een zogenaamde Inktvis (Squid), en daarmee ook het spel (Game). Wanneer we deze vormen zien hebben we allemaal direct de associatie met Squid Game, ook al zijn deze vormen minimaal. In dit artikel ga ik je uitleggen waarom juist het gebruik van minimale ontwerpen juist zo goed werkt.


Eenvoudig communiceren

Een minimalistisch logo is een goed voorbeeld hoe je eenvoudig, direct & effectief kunt communiceren met je publiek. En laat dit nou net iets zijn waar men over het algemeen van houdt in het dagelijks leven. We willen vaak straight tot he point weten waar we aan toe zijn. Met een minimalistisch ontwerp communiceren we dit uitstekend!


Elegantie

Door je ontwerp minimaler te maken kan je ervoor zorgen dat je ontwerp een stuk eleganter wordt dan het al is. Het gezegde: “het oog wil ook wat” is dan ook passend bij hoe elegant jouw ontwerp gaat zijn door hem te vereenvoudigen. Een ontwerper uit Amerika heeft dit al enkele malen geprobeerd door de logo’s van bekende merken te minimaliseren in een conceptvorm (zie afbeelding).


Van drukwerk naar digitaal

Het overstappen van 3D naar 2D-ontwerpen heeft bovendien ook een praktische reden. Ruim 30 jaar geleden werd alles vormgegeven voor drukwerk of grote schermen. Met een 3D element zorgde je ervoor dat je logo van het papier af sprong. Met de opkomst van laptops en computers werd het 3D element nog steeds meegenomen in de ontwerpen, simpelweg om het begrijpelijk te maken voor de gebruikers: als je nog niet weet wat je kan doen met een computer, moet het ontwerp voor de gebruiker zo suggestief mogelijk zijn. Een knop moet er bijvoorbeeld uitzien als een knop in de echte wereld, zodat je weet dat je erop kunt klikken. Tegenwoordig, anno 2021, is het bedienen van een computer en laptop een tweede natuur geworden en zijn zulk soort suggestieve ontwerpmethodes niet meer nodig. Er is nu ruimte om alle overbodige decoratie weg te laten en het ontwerp zo simpel mogelijk te houden.


17 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page