top of page

Van een ontworpen shirtje, naar een webshop voor MrSushi

De Makerspace op de Hogeschool Utrecht. Het is de plek waar ik in 2018 voor een designproject zelf een shirt mocht ontwerpen en kon bedrukken. Dat dit het startpunt ging zijn voor ontwerpprojecten voor oa. de Albert Heijn, ROC Den Haag en MrSushi, had ik nooit durven dromen. Toch is het gebeurd en daarom neem ik je dan ook graag mee van A tot Z in dit avontuur met ups en downs.


Kleding bedrukken

Nadat mijn interesse was gewekt in het bedrukken van kleding ben ik zelf een snijmachine aan gaan schaffen. Nu kon ik in mijn vrije tijd zelf kleding gaan bedrukken en misschien een eigen kledingmerk starten. Een eigen kledingmerk!? Dat klonk toch wel heel vet! Chazign (een contaminatie van Charley en design) was de naam die het zou krijgen met een passend logo. Vanaf hier kon een hoofdstuk beginnen waarbij ik mijn eigen ontwerpen zou maken en zou delen met mensen om mij heen.

Op de gemaakte ontwerpen kreeg ik ontzettend veel positieve reacties waardoor de passie voor grafisch ontwerpen & bedrukken (met textiel als doeleinde) steeds meer is gaan groeien. Dit heeft er toe geleid dat ik ook bedrijfskleding ben gaan bedrukken. Hoewel de ontwerpfases en de eindresultaten mij altijd veel energie gaven, was het bedrukken uiteindelijk niet voor mij weggelegd.


"U heeft 8 ongelezen berichten"

Door het proces dat je meemaakt kom je erachter waar je energie te halen valt. Bij mij zat dit niet in de bedrukfase maar in de voorbereidingsfase: het ontwerpen. Ik wilde deze kwaliteit en energiebron inzetten om grafische uitingen te maken voor ondernemers. Denk aan logo's, flyers, folders, en meer. Om deze ondernemers te vinden heb ik de Facebook marktplaats groepen ingeschakeld als middel om mijn doel te bereiken. In deze groepen wordt van alles verhandeld dus heb ik een oproep gedaan voor ondernemers die een logo willen laten ontwerpen. Binnen een dag had ik maar liefst 8 berichten ontvangen in mijn Facebook Messenger met de vraag om een logo te laten ontwerpen.

Ik kon beginnen om een portfolio op te bouwen en nog betaald ook! Na meerdere malen advertenties uit te sturen merkte ik niet alleen dat mijn grafische doeleinden uiteen kwamen te lopen maar ook dat klanten terugkwamen. Dit was een natuurlijk een ultieme bekroning op het werk dat je geleverd had.


Tot 2 uur 's nachts aan websites sleutelen

In de periode van het vormgeven had ik al enkele keren lopen puzzelen met het bouwen van mijn website. Ik moest namelijk een online portfolio hebben waar (potentiële) klanten mijn werk op zouden kunnen zien. Soms kon ik wel eens tot 2 uur 's nachts aan mijn website puzzelen omdat ik het, naast het functionele, ook heel leuk vond. En juist die energie had ik ook al bij het vormgeven dat ik al deed. Omdat webdesign & vormgeving elkaar flink overlappen heb ik toen besloten om wederom een oproep te doen op Facebook en ben ik mijn eerste site voor een klant gaan maken.

Ontwikkeling is vallen en opstaan

Je kunt wel begrijpen dat er in de periode van 2018 tot heden een hoop dingen zijn veranderd. Het opbouwen van een portfolio, het opbouwen van een klantenkring, mijn ontwikkeling van ontwerpvaardigheden, en ga zo maar door. Dat dit allemaal goed is gegaan is slechts een utopie. Zo zijn er tijdens het bedrukken shirts verkeerd bedrukt, is de machine eens stuk gegaan, zijn er ontwerpen eens verkeerd opgeleverd, en nog veel meer fouten in het ontwerpproces. Het zijn momenten waarop je leert van je fouten. Soms zonder, en soms met consequenties. Toch is mijn ontwerpproces hier alleen maar sterker en sterker van geworden.


2023, en nu?

Na het behalen van mijn bachelorsdiploma communicatie & multimedia design heb ik mijzelf veel de vraag gesteld of ik direct als ZZP'er aan de slag wilde gaan met Chazign. Het geeft mij namelijk de ruimte om zelf mijn opdrachten te bepalen. Toch wil ik mensen om mij heen. Een bedrijf. Leren hoe het is om binnen een organisatie te kunnen functioneren zonder dat ik mijzelf opsluit in een kamer als ZZP'er. Daarom ben ik op dit moment operationeel op de marketingafdeling bij Neomax|Olgreen dat gevestigd is in Naarden. Dit betekent niet dat Chazign helemaal uit de lucht is, zeker niet. Mijn hele ontwikkeling heeft mij een voorsprong gegeven in bepaalde kwaliteiten die ik nu graag tot zijn recht wil laten komen. Let's go!

Ben je benieuwd naar mijn portfolio? Klik dan op deze link.

41 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page